h

De Tomaat in de Raad

3 juni 2010

De Tomaat in de Raad

Het meest opmerkelijke in de afgelopen raadsvergadering was een motie van de Groene Democraten Zeist (GDZ). Want alweer kwam er een motie over de plaats van de bushalte op de Tweede Hogeweg. Een zaak, die al heel lang sleept en dat allemaal omdat de nieuwe Slotlaan bij Het Rond niet meer geschikt is voor bussen. Dat was de eerste fout die de gemeente heeft gemaakt en waar de SP gelukkig nooit mee heeft ingestemd.

Kort de geschiedenis. Toen de bussen niet meer stopten bij Slotlaan 20, moest er een bushalte op de Tweede Hogeweg. De beste plek zou het stuk zijn vlak bij de Slotlaan, maar daar was de stoep nogal smal. Dus werd de bushalte verderop gelegd. Maar dit gaf overlast in het portiek van een apartementencomplex en toen heeft CU/SGP een motie gemaakt om de bushalte een stuk verder te verplaatsen. Het leek zo'n mooi idee, iedereen blij. Ondanks de waarschuwing van de wethouder ging het grootste deel van de raad akkoord. Ook de SP en dat bleek achteraf niet slim. We hadden geen goede analyse gedaan (omdat er allemaal haast bij was) maar bij verplaatsing bleek het volgende apartementencomplex flinke hinder te hebben. Het is dus uiteindelijk tot een rechtzaak gekomen en de gemeente heeft die verloren. Nu heeft de gemeente verder onderzoek gedaan en heeft een voorstel om de bushalte nog een nieuwe plek te geven, maar het ziet er naar uit dat er altijd wel iemand last van zal hebben. Dus de kans is dat er weer een rechtzaak komt (die we misschien best wel kunnen winnen).

De motie stelde dat de raad opdracht moest geven aan het college om de strijdende partijen bijvoorbeeld door mediation bij elkaar te brengen. Op de vraag van de SP of de GDZ al gevraagd hebben aan de vechtersbazen of die bereidt zijn tot zo'n oplossing werd geen antwoord gegeven. "Dus alweer geen goede analyse, het is maar half af", aldus Pieter Wout Duquesnoy, en zo stappen we misschien opnieuw in een valkuil". "De enige oplossing, waar alle partijen zonder strijd mee willen instemmen zal wel een verplaatsing zijn naar de Laan van Beek en Rooyen" was de reactie van de SP fractievoorzitter. Het College gaf aan hun beslissing nu wel goed onderbouwd te hebben en geen enkel vertrouwen te hebben dat alle partijen mee willen doen aan mediation. Dat gaf de doorslag om deze motie niet te steunen, er is nog te veel onduidelijkheid. En een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde bushalte.

Verder werden in deze raadsvergadering een heleboel "herzieningen van de exploitatie" van verschillende langlopende plannen gedaan. Een aantal daarvan stemt de SP tegen. Oud Zandbergen, want die Autoboulevard had er nooit moeten komen. Cornelis Vlotlaan, een kinderopvang/school vlak bij de snelweg met veel fijnstof en luchtverontreiniging, een foute beslissing. Ook de Vogelwijk, waarbij van de bijna 200 huurwoningen er veel minder dan 100 terug komen en met een veel duurdere huur, ook tegen. En in de jaarrekening heeft de SP bezwaar gemaakt tegen een kwart miljoen erbij voor nieuw meubilair in het nieuwe, onnodige raadhuis.

U bent hier