h

ZORG GEEN MARKT

30 mei 2010

ZORG GEEN MARKT

Op vrijdag 28 mei vond er in Antropia in Driebergen een debat plaat over de gezondheidszorg. Naast landelijke politicie van een aantal andere partijen waren ook onze Renske Leijten en Henk van Gerven bij het debat aanwezig. Twee leden van de afdeling Zeist overhandigden de deelnemers aan het debat nog een flyer met een noodkreet van iemand die in de regio Zeist in een verzorgingshuis werkt, met het verzoek dit in het debat mee te nemen.

deelnemers debat

De tekst van de flyer:

Over zorg in verzorgingshuizen.

Verzorgingshuizen, dat woord moet men in Nederland maar vergeten. In een verzorgingshuis hoort meer dan de helft van de bewoners eigenlijk in een verpleeghuis. De zorg zwaarte is veel te hoog. Je kan bij calamiteiten, niet eens een bewoner fatsoenlijk te woord staan of wat dan ook doen. Bijna overal heerst een strak regime. Ik weet dit weet ik omdat ik al jaren in de zorg werk. Ik werk nu avonddiensten en in de avonden ben ik: beveiliger, BHV-er, doe bewonerszorg, telefoniste/receptioniste, portier en ga maar zo door.
Het lijkt in verzorgingshuizen alleen maar om geld te draaien en niet meer om de kwaliteit die het personeel die er werkt kan leveren. Het is te begrijpen dat er moeilijk personeel te vinden is. Dat geldt zowel voor de kwaliteit als voor de kwantiteit. Bij ons werkt er op de nacht slechts één persoon. Ons huis telt al 90 bewoners. Daarnaast zijn er ook nog rond de 100 personen in de aanleunwoningen, ook daar staat een slechts één persoon op. Zij kunnen een beroep doen, op een ongediplomeerde kracht. Het is echter maar de vraag hoe lang het duurt voor dat die komt. Men mag mij uitleggen hoe je als het druk is en bij calamiteiten nog op fatsoenlijke wijze zorg kunt leveren.

Ik ben in de zorg gaan werken om dat ik iets voor de mensen die de zorg nodig hebben wilde betekenen. Maar het lijkt er meer en meer op dat het niet meer om de kwaliteit gaat, iets wat men wel wil laten geloven binnen de zorg, maar eerder om geld en dat de instellingen maar vol zitten. Veel mensen die het betalen kunnen gaan niet voor niks op particuliere zorg over. Simpelweg omdat dat beter geregeld is. Tweedeling dus! In de zorg draait het niet meer om de menselijkheid, maar alleen maar om geld. Ook voor wat de aanschaf van spullen betreft. Alles moet overwogen worden, zolang het huis maar vol zit.

Dus met andere woorden kan ik alleen maar tegen de politiek zeggen, draai een half jaar mee, en dan wil ik ze nog wel eens horen hoe het in de zorg gesteld is.
Dus niet kletsen achter een bureau, maar doe het zelf maar eens, een half jaar bij mij op locatie als ik het voor elkaar kan krijgen. Dan wil ik jullie meningen nog wel eens horen over hoe goed het met de zorg gesteld is.

G. H. (v.i.g-er in de regio van Zeist)

Bekend bij:
SP-afdeling Zeist
zeist@sp.nl

Jantje Paasman met spandoek

U bent hier