h

Twee (ex-)Zeistenaren voor Books 4 Life Utrecht

21 mei 2010

Twee (ex-)Zeistenaren voor Books 4 Life Utrecht

Marie-Claire Theunissen en Eefje van de Sanden zetten zich in voor Books 4 Life, een tweedehands boekwinkel voor het goede doel. Vanaf de Warande in Zeist reizen de twee studenten regelmatig af naar Utrecht om de winkel draaiende te houden. Het doel is om Books 4 Life tot in de verre omtrek bij mensen bekend en geliefd te maken.

Hopelijk gaan mensen de winkel zien als dé plek om gezellig rond te snuffelen voor een nieuwe aanwinst in de boekenkast of een verantwoord cadeautje. De boeken die binnenkomen zijn steeds recenter en aantrekkelijker, en ze worden verkocht voor slecht 1 tot 5 euro. Op deze manier krijgen veel mooie boeken een nieuw leven. Hieronder wordt verteld hoe Books 4 Life tot stand is gekomen, en hoe het precies werkt.

Een jaar of zes geleden maakten een aantal studenten hun droom werkelijkheid in Tilburg. Er werd daar op de universiteit een grote tweedehands boekwinkel gestart. Mensen doneren boeken die ze over hebben aan de winkel en vrijwilligers verkopen deze weer door aan nieuwe boekenliefhebbers. 90% van de opbrengst gaat naar Oxfam, Amnesty en een kleinschalig goed doel. Het concept sloeg zo aan dat de Tilburgers verder het land in gingen kijken. Als eerste werden studenten in Utrecht gevraagd: een mooie centrale plaats om het concept verder uit te bouwen.

Nadat er een aantal jaar gezocht was naar een ruimte, werd er in 2009 een samenwerking aangegaan met de JoHo. Books 4 Life mocht wel een plekje hebben in hun winkel, niet alleen in Utrecht, maar ook in Amsterdam en Groningen. In Utrecht stapte Eefje op dat moment in. Een vrijwillig driemans-bestuur (Eefje, Lotte en Tineke) begon met het zoeken naar boekenkasten, boeken en natuurlijk... vrijwilligers! Op een zomerse namiddag werd met een groep enthousiastelingen gepicknickt in het Wilhelminapark, eindigend met een brainstorm hoe we de winkel aan gingen pakken. Marie-Claire was één van de enthousiastelingen en ze hielp dapper mee om de boekenkasten in elkaar te sleutelen en de winkel klaar te maken voor de opening.

Op 17 juni 2009 was het dan zover: met een feestelijke borrel ging de winkel van start. Alle vrijwilligers, waaronder Marie-Claire, draaiden vanaf toen elke week een shift van 2,5 tot 3 uur. In die tijd wordt de winkel onderhouden en worden klanten geholpen en boeken geprijsd. Verder mogen vrijwilligers zich bezighouden met taken voor de PR- en boekencommissie, als ze daaraan deelnemen. Voor Marie-Claire geen probleem, ze heeft in beide commissies een belangrijke taak!

Eefje is vanaf juni als penningmeester bezig om alles administratief goed geregeld te krijgen, een hele klus. Als in augustus en september de boekverkoop tegenvalt, wordt ons nog iets duidelijk: er is meer PR nodig. Mensen weten de winkel vaak wel te vinden om boeken te doneren, maar het aantal mensen dat komt om boeken te kopen blijft laag. Je moet maar net weten waar de winkel zit, dit is net iets uit de winkelroute. En tweedehands boeken hebben een beetje een ‘verkreukeld’ imago, terwijl de boeken in onze winkel vaak heel recent zijn en
er goed uitzien. Waarom je boek bij een eerstehands winkel kopen voor 20 euro, als je hetzelfde boek bij ons voor 1 tot 5 euro kunt kopen én daarmee het goede doel steunt? Die boodschap probeert Eefje over te brengen als PR-coördinator, een functie die ze vanaf september op zich neemt. De PR-commissie wordt flink uitgebreid en de leden gaan meer taken doen in hun shift, zoals ook Marie-Claire. Eind 2009 trekt de boekverkoop dan gelukkig weer aan!

Onlangs is de winkel nog uitgebreid: we gebruiken nu de kelder van JoHo, gezellig ingericht met antieke meubels, wanden vol boeken, leestafels en een koffiehoek. De winkel is een knusse plaats geworden waar mensen even kunnen uitrusten en met een boekje kunnen gaan zitten. Iedereen krijgt hier de tijd om rustig rond te kijken. Hopelijk zullen er ook mensen uit de omstreken van Utrecht eens naar de winkel komen als ze in de buurt zijn. Voor Marie-Claire en Eefje werd het echter toch net iets te ver weg. Eefje is net verhuisd naar een appartementje in Utrecht, Marie-Claire heeft een studentenhuis gevonden in die stad. Maar we hopen speciaal dat u, als Zeistenaar, ook eens af wilt reizen naar Utrecht en de tijd wilt nemen om rond te kijken in onze mooie winkel!

Books 4 Life Utrecht
St Jacobsstraat 275 (in het JoHo support center)
Openingstijden: di-vrij 12.00-17.30, za 10.00-17.30
www.books4life.nl/utrecht

U bent hier