h

CENTRAAL WONEN IN Zeist van harte aanbevolen

21 mei 2010

CENTRAAL WONEN IN Zeist van harte aanbevolen

Buurten bij buurten in de buurt

Wonen is meer dan vier muren en een dak. Woongenot wordt ook vooral bepaald door omgevingsfactoren. Soms is het mogelijk om je eigen buren te kiezen .

Op de derde zaterdag van mei is het in ons land Open dag gemeenschappelijk wonen. Een mooie aanleiding om het project centraal wonen Dinslo in Huis ter Heide van binnen te bezoeken. Het project Dinslo is van woningcorporatie Seyster Veste en bevat 23 huurwoningen die vallen onder de sociale woningbouw. Er wonen ongeveer 30 volwassenen met kinderen en opvallend veel katten. Het complex Dinslo staat aan het Kardinaal Alfrinkhof: de huisjes staan in de vorm van een hofje rond een grote gemeenschappelijke tuin. Ieder huis heeft z’n eigen voordeur met huisnummer en een eigen tuintje.

Het centraal wonen van nu lijkt dan ook in niets op de hippieachtige toestanden uit de zestiger jaren. Delen mag maar hoeft niet. Er is een grote centrale ontmoetingsruimte, ieder huis beschikt over een wasmachine aansluiting, de meeste huishoudens maken echter gebruik van de wasserette. Na de rondleiding door de centrale ruimte en het bezichtigen van een woning raken we in de tuin aan de praat. Met andere bezoekers van de open dag en de bewoners. Wat opvalt is het gemak en de diepgang van de gesprekken. Er wordt gedeeld en met elkaar meegedacht en geleefd Jong en oud vormen samen een buurt in een buurt .

het complex Dinslo

De bewoners zijn tevreden, al zouden ze heel graag zien dat hun woningen voorzien zouden worden van zonnepanelen. De laatste jaren is zijn er geen bewoners vertrokken. De enthousiaste bezoekers van deze open dag zullen dus nog geduld moeten hebben. Of er zou een woningcorporatie in moeten zien dat dergelijke projecten niet alleen een constante stroom huurpenningen oplevert, maar ook tevreden actieve huurders die hun eigen wijkje levendig, schoon en groen houden. Wonen is meer dan vier muren en een dak, dat hebben ze bij Dinslo goed begrepen.

U bent hier