Inzameling (s)loop-fietsen
Inzameling (s)loop-fietsen
Arie Oudhof start in maart met met een nieuwe fietsenmakerij voor en door clienten van Altrecht. Arie komt uit het bedrijfsleven, had daar een zeer goede baan, maar besloot op zijn 50ste dat geld verdienen om het geld alleen hem onvoldoende voldoening gaf. Hij ging werk doen wat hij leuk vond, en sinds kort is het opzetten van een fietsenmakerij daar dus een onderdeel van.
Zeist kent relatief veel zorginstellingen. De SP heeft zich altijd hard gemaakt tegen de marktwerking in deze sector, tegen de doorgeslagen verzakelijking met verschralende zorg als gevolg. Zorgverleners zijn veel van hun tijd kwijt aan bureaucratie, wat ten koste gaat van de zorg.
Productie ipv de client staat steeds meer voorop. Het is natuurlijk heel makkelijk om te roepen dat zorginstellingen het anders moeten doen. Bezuinigingen binnen de zorginstellingen zullen de komende jaren grote gevolgen hebben voor de clienten. Voor zorg op maat, écht aansluiten bij de cliënt en zijn wensen, is nauwelijks nog ruimte.
Zo werden we indertijd geconfronteerd met een cliënt die in het kader van de resocialisatie een zinvolle dagbesteding moest vinden voordat hij met ontslag kon, maar de reiskosten naar zijn vrijwilligerswerk niet kon opbrengen van zijn karige zak- en kleedgeld. Als we willen voorkomen dat clienten binnen de GGZ en daarbuiten verpieteren, moeten we kansen creeren. Laten we om te beginnen mensen niet uitsluitend indelen in ziek of gezond.
Door een dergelijk stempel te plaatsen ligt te vaak de nadruk op de beperkingen en de onmogelijkheden ipv de de mogelijkheden en de kansen .
Kansen die soms heel kleinschalig kunnen beginnen. Zo zamelde we indertijd oud gereedschap wat door clienten van een zorginstelling werd hersteld en verscheept werd naar derde wereldlanden tbv de stichting "gered gereedschap".
Arie kwam in kontakt met de SP Zeist, plaatste een oproep waarin hij om loop en sloopfietsen vroeg. Wat een buslading vol fietsen opleverde en ons een uniek kijkje in zijn fietsenmakerij en in zijn hart. Het is geen kunst om met een grote zak geld een dergelijk project uit de grond te stampen. Zijn fietsherstelwerkplaats zal straks een plek zijn waar clienten van afgedankte fietsen of fietsonderdelen gratis een fiets kunnen maken, waar ze op een zinvolle manier hun tijd kunnen vullen en iets kunnen leren.
Het wordt zeker geen amateuristisch geknutsel. Maar een volwaardige fietsenmakerij. Met zijn project hoopt hij ook de Zeister bevolking bewust te maken van de mogelijkheden van hergebruik. De bakken met opschriften als "zadels", "trappers", en "goed gereedschap" staan klaar om gevuld en gebruikt te gaan worden. Hardop dromen we samen even verder, over integratie.
Zeker in een tijd van economische krisis worden binnen en buiten de instelling vaak de zwaksten getroffen. Samen leven houdt niet op bij de hekken van een instelling. Integendeel, Arie hoopt bij de opening veel Zeisternaren te mogen ontmoeten.
Om die opening aantrekkelijk te maken zal er een speciale tentoonstelling in zijn werkplaats zijn. Een tentoonstelling van fietsen voor mensen met een beperking, zo zullen er antieke fietsen te zien zijn voor iemand met maar een been, een antieke rolstoelfiets en nog veel meer .
De Sp Zeist draagt dit kleinschalige initiatief dat de zorg menselijker, leuker en socialer kan maken een warm hart toe. Mocht U nog loop, sloop fietsen of losse onderdelen hebben staan of liggen: stuur dan een mailtje naar Zeist@sp.nl ovv fietsenproject.
Wij zorgen er dan voor dat de spullen bij U worden opgehaald.
- Zie ook:
- Net even anders