h

Doodvonnis voor Sirjana

20 september 2009

Doodvonnis voor Sirjana

De IND heeft woensdag 9 september besloten dat het toeristenvisum van Anjana en Sirjana uit Nepal niet wordt verlengd. De twee meisjes moeten Nederland verlaten. "Dat is het doodvonnis voor Sirjana", vertelt Engely Tersteeg uit Bosch en Duin. Zij is de wanhoop nabij en doet een beroep op iedereen die dit leest. "Stuur staatsecretaris Albayrak een kaart of een bericht dit mag niet gebeuren in een beschaafd land als Nederland."

Engely is sinds jaar en dag betrokken bij een door haar zelf opgezet opvanghuis in Nepal, Noble House. Weeskinderen vinden daar een veilige plek en krijgen de kans om wat te leren zodat ze later beter voor zichzelf kunnen zorgen. Tijdens haar laatste bezoek aan Nepal heeft Tersteeg de twee meisjes meegenomen naar Nederland. Hun moeder was overleden, Tersteeg wilde ze even laten bijkomen. In Nederland bleek echter dat ze ziek waren. De behandeling is ingezet, op kosten van Tersteeg en vrienden om haar heen. Maar het toeristenvisum waarmee de meisjes in Nederland zijn, loopt af. Op 4 oktober moeten de meisjes terug. Tersteeg: "In Nepal is behandeling niet mogelijk. Zo gaat Sirjana dood." Ze vraagt een verlenging van het toeristenvisum om de kinderen medisch stabiel te krijgen en de zaken in Nepal goed te kunnen regelen, met het oog op de vader die een ouder zusje van het tweetal verkocht, voor een fles drank.

Het verhaal van Engely Tersteeg. "Drie maanden mochten ze bij ons zijn. Anjana en Sirjana, twee Nepalese meisjes van acht en elf jaar die even kind mochten zijn. Even niet bang dat ze, net als hun zusje, door hun vader verkocht zouden worden en in de prostitutie terecht zouden komen. Verkocht voor een fles whisky.

We mochten de kinderen eventjes mee naar Nederland nemen toen hun moeder plotseling dit jaar overleed. Een moeder die goed was voor haar kinderen en ons enkele jaren geleden al vroeg of wij voor haar kinderen konden zorgen. Ze kwamen toen bij ons in Noble House. Zij kon het niet meer, en zelfs haar oudste dochter had ze niet kunnen beschermen tegen hun vader.

In de eerste week van juli kwamen ze naar Nederland en hebben wij ze uitgebreid laten onderzoeken. Toen kwam naar voren dat ze de ziekte van Hashimoto hebben. Een aandoening aan de schildklier die als gevolg heeft dat Sirjana (8 jaar) zonder medische behandeling niet meer zal groeien. Ze ziet er nu uit als een kindje van 5 jaar en naast lichamelijke afwijkingen zal ze ook geestelijke afwijkingen gaan krijgen. We hebben een uitgebreide verklaring van de artsen waaruit blijkt dat de kinderen kansloos zijn als ze niet geholpen kunnen worden. Maar zelfs zo'n verklaring blijkt van geen waarde. Wij hebben namelijk niets over deze kinderen te vertellen. Wij zijn immers hun voogd niet. En dus moeten ze terug, ook al is de behandeling voor een dergelijke ziekte in Nepal niet mogelijk.

Het is schrijnend om aan te zien dat onze beschaafde Nederlandse wetgeving Sirjana nu ter dood veroordeelt. Sirjana, een humoristisch, intelligent en blij kind dat het een feest vindt om in Nederland te zijn. Gisteren mocht ze nog in onze zee zwemmen. Maar binnenkort moet ze het land uit. Terug naar Nepal, waar ze niemand heeft. Kinderen die eigenlijk niemand meer durfden te vertrouwen en hier even weer kind mochten zijn. Hoe moeten we aan hun uitleggen dat ze hier niet medisch behandeld mogen worden. Hoe moeten we uitleggen dat we niets meer voor ze kunnen doen. Hoe moeten we uitleggen dat we ze terugbrengen naar Nepal waar hun vader zal proberen hen te gelde te maken, zoals hij dat ook gedaan heeft met zijn oudste dochter. Kinderen die eigenlijk niemand meer durven te vertrouwen en hier even weer kind mochten zijn.

Ik snap dit niet. En ik wil dit ook niet snappen. Je schaamt je toch voor je eigen land. Deze kinderen doen niemand kwaad, zijn niemand tot last en alle (medische) kosten worden betaald. En toch mogen ze niet blijven om behandeld te worden. Schande, meneer Balkenende."

Op 4 oktober moeten de kinderen het land uit. "Kort dag, maar we gaan alles proberen om de kinderen hier te houden. Wie een oplossing weet mag het zeggen."

Bron: De Weekkrant

Teken hier de petitie

Kijk ook op redanjanaensirjana.hyves.nl voor meer informatie, digitale kaartenactie en dagboek.

U bent hier