h

KunstExpress - Maatjesproject

30 juni 2009

KunstExpress - Maatjesproject

Nadat ik thuis een grote tas had ingepakt met allerlei spulletjes van KunstExpress, zoals schilderijtjes, verfspullen en promotiemateriaal, was het tijd om naar het wijkfeest te gaan. Ik wist niet wat ik kon verwachten en vond het best spannend om in mijn eentje achter een kraampje te gaan staan.

Toen ik aankwam was iedereen al druk bezig met opbouwen, ik ging op zoek naar mijn kraampje. Er waren briefjes met namen op de kraampjes geplakt, maar de naam KunstExpress was nergens te bekennen. Het bleek dus dat een aantal mensen dachten dat ze twee kraampjes konden gebruiken, dus was het nog maar de vraag of ik een kraampje kon krijgen. Teleurgesteld en verloren liep ik over het terrein, toen ik ineens een bekende tegenkwam: Pieter Wout van de politieke partij SP die zich wel vaker inzet voor maatschappelijke doeleinden. Ze waren bezig met een kraam in te richten met ongelofelijk veel spullen om weg te geven, zo'n drie auto's vol! Ze noemen het de weggeefkraam, een initiatief van de weggeefwinkel. Naast de weggeefkraam was ook nog een kraampje vrij dus wachtte ik af of er nog iemand kwam, in de tussentijd kon ik Pieter Wout helpen met spullen uitladen en inrichten van de kraam.

Even later kreeg ik te horen dat ik het kraampje kon gebruiken, toen kon ik ook mijn spullen gaan uitpakken. Hamassa en ik hadden een mooie vlag gemaakt voor KunstExpress, ik had verschillende foto's meegenomen van de maatjes en papier en verf voor als er eventueel kinderen wilden schilderen.

Al snel kwamen er enthousiaste kinderen een kijkje nemen, veel kinderen herkende het omdat ze in het verleden ook maatje waren geweest. Al snel wilden de kinderen schilderen, ik kon wel verwachten dat het een kliederboel ging worden. Maar het was een leuk gezicht en de kinderen vonden het een leuke 10 minuten bezigheid, want daarna waren ze ook weer even snel verdwenen.

Er waren ook enthousiaste ouders die vroegen wat KunstExpress nou eigenlijk inhoudt. Wat ze vooral erg leuk vonden was dat het allemaal gratis is, ik heb een aantal folders en inschrijfformulieren uitgedeeld. Naast mij stond een stel die slechtziend waren, ze hadden ook een zoontje die waarschijnlijk wel mee wil doen met KunstExpress. Was mijn aanwezigheid die dag zeker ergens goed voor. "KunstExpress, een leuk initiatief", zeiden veel mensen.

Sacha (stagiaire wervingsactiviteiten KunstExpress en maatje van Hamassa)

 

KunstExpress - Maatjesproject

De kunst van samen Kunst ontdekken

Het KunstExpress Maatjesproject is een project voor kinderen van 9-13 jaar uit Zeist die een talent hebben op het gebied van bijvoorbeeld muziek, toneel of beeldende kunst. Deze kinderen leven in een gezin waar er niet direct geld is voor kunsteducatie. Het KunstExpress Maatjesproject biedt deze kinderen een schooljaar lang een maatje die met hen de kunstwereld gaat onderzoeken.

De kinderen hebben afgelopen seizoen o.a. getekend, geschilderd, geknutseld, theatervoorstellingen en musea bezocht. Een cursus pottenbakken gedaan, op bezoek geweest bij echte kunstenaars.

Bij KunstExpress is heel veel mogelijk, er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de interesses en wensen van het kind. De maatjes die worden gekoppeld aan het kind hebben genoeg ideeën klaarliggen. Het maatje biedt naast kunstzinnige activiteiten ook de nodige steun en aandacht. Deelname aan het maatjesproject levert een positieve bijdrage aan de kansen en ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen en jongeren uit Zeist.

Het komende seizoen 2009/2010 is KunstExpress ook weer op zoek naar kinderen en maatjes die vrijwillig elke woensdagmiddag activiteiten willen doen. Het afgelopen jaar is erg leuk geweest voor de kinderen en de maatjes, je leert veel van jezelf en van elkaar. Ook omdat er verschillen in cultuur zijn, leer je elkaar ook van die kant beter kennen.

KunstExpress staat ook regelmatig op buurtfeesten met een kraampje, waar je informatie kan ophalen of je kinderen kennis kan laten maken met KunstExpress. Ook is het mogelijk om je alvast in te schrijven voor het nieuwe schooljaar.

Kijk ook voor meer info op www.kunstexpress.nl.

Sacha bij de kraam van KunstExpress

U bent hier