h

Economisch vluchteling

21 mei 2008

Economisch vluchteling

[Opinie] Elke eerste zondag van de maand is de SP Zeist bij de wake voor Kamp Zeist aanwezig. Een steun voor de aldaar onschudig opgesloten vluchtelingen. Je krijgt vaak het commentaar, "Laat die gelukszoekers/profiteurs toch naar hun eigen land gaan, ze komen alleen maar op ons geld af." Iemand, die voor zijn of haar gezin een betere toekomst dan de vuilnisbelt of de gevangenis wenst, verdient het niet zo behandeld te worden. Neen, kijk dan eens naar de nieuwe (potentiƫle) economische vluchtelingen.

Jeroen van der Veer (Shell), Ad Scheepbouwer (KPN) of Kees Storm (diverse commissariaten, o.a. Aegon): de afgelopen week hoorde je verhalen dat zulke heren Nederland de rug zouden toekeren. Met daarbij uitgesproken het dreigement "om ook hun hoofdkantoor naar een ander land te verplaatsen". Ze zijn het debat zat over de buitensporige bonussen, salarissen en optieregelingen. Maar ze willen gewoon de grote ongelijkheid in beloning niet zien. Om 77 keer zoveel inkomen te hebben als de werknemers van je eigen bedrijf is absurd. Tinbergen stelde lang geleden al een norm, "een directeur moet nooit meer dan 10 keer zoveel verdienen als zijn werknemer". Deze klassieke norm zit er de komende tijd niet in, maar ook de Volkskrant geeft in haar commentaar aan dat er een normering moet komen in deze loonsongelijkheid.

De chantage van de hoge heren om, met hun hoofdkantoor, Nederland te verlaten, daarover zouden deze economische gelukszoekers zich moeten schamen. De afschuw van de Nederlandse bevolking moet veel meer gericht zijn tegen deze economische vluchtelingen, zij zijn het die op deze manier onze sociale samenleving kapot maken.

Pieter Wout Duquesnoy

U bent hier