h

Samen leven

De kans om samen te leven en te beslissen

Wij willen leven in een maatschappij waar de burgers voor elkaar willen zorgen.
Daarbij moet die burger ondersteuning krijgen van een betrouwbare overheid, een overheid ook waar de burger inspraak heeft. Een overheid waarbij de burger verzekerd is dat de overheid zorgt voor een vangnet indien dit nodig is. En een overheid die in een begrijpelijke taal met haar burgers communiceert in al haar beleidsstukken en brieven.

Wij kiezen voor de zeggenschap van de bewoners over hun wijk of buurt. Hierbij zijn het wijkgericht werken en het samen maken van de plannen de instrumenten om burgers en ondernemers meer te betrekken bij de aanpassingen in hun wijk of buurt. Het wijkgericht werken dient hiervoor voldoende budget te krijgen, zodat de burgers goed begeleid worden.

Burgers kunnen heel veel zelf. De gemeente heeft de verantwoording voor het welzijn van haar burgers. Het mag niet zo zijn dat onder het mom van eigen kracht de gemeente haar verantwoording gaat ontlopen. In deze tijd met rijksbezuinigingen moet Zeist nog steeds de zorg voor haar burgers opbrengen en niet alles over de schutting bij die burgers werpen. De gemeente zorgt voor duidelijke informatie over waar en welke zorg beschikbaar is. Bij problemen ondersteunt de gemeente de burgers met maatwerk en individuele aandacht.

De samenleving is ingewikkeld, er zijn nog steeds veel regels en bepalingen. Daarbij kunnen organisaties als Sociale Raadslieden en de Rechtswinkel gericht helpen. Ook de formulierenbrigade is een belangrijk hulpmiddel voor mensen om hun weg te vinden. Al deze organisaties krijgen steun van de gemeente als ze daarom vragen.

 

Kansen op respecteren

Iedereen dient met respect en als volwaardige burger te worden behandeld. We betrekken de mensen bij alle aspecten van onze samenleving: wonen, zorg,  voorzieningen, verkeer en vervoer, openbaar groen. Ook kijken we naar de  doelgroep en zullen deze specifiek om raad vragen, bijvoorbeeld de ouderenorganisaties bij de uitvoer van de WMO en jongeren bij trapveldjes, speelplekken en ontmoetingsplekken.

Discriminatie, niet alleen op basis van afkomst maar ook op basis van beperking of geaardheid is onacceptabel in welke vorm dan ook. De gemeente moet het voortouw nemen bij het aanpakken van discriminatie.

Iedereen heeft het over de 24-uurs economie, 7 dagen per week. Een gezond mens heeft zijn broodnodige rust nodig. Die zogenaamde 24-uurs economie moet dus bijvoorbeeld niet betekenen dat we maar op alle (zon)dagen alle winkels open willen hebben.

 

Veder naar Werk en inkomen

U bent hier