h

Zorg en gezondheid

Gezonde kansen

Gezondheid begint met een gezonde werk- en woonomgeving en schone lucht, water, grond en voeding. Gezonde huisvesting begint met woningen die asbestvrij, droog en tochtvrij, en daarnaast ook goed te ventileren zijn. Zendmasten (GSM, UMTS) moeten, vanwege mogelijk stralingsgevaar, niet geplaatst worden op woongebouwen, scholen en zorginstellingen.

Sport bevordert gezondheid, maar ook sociale contacten, ontplooiing en integratie. De kosten voor sporten moeten zo laag mogelijk zijn, zodat iedereen, vooral de jongeren, deel kunnen nemen aan dit onderdeel van het sociale leven. Sport moet zoveel mogelijk beoefend kunnen worden in de eigen buurt of wijk. Leerlingen van de basisschool moeten een sportstrippenkaart krijgen, waarmee zij bij elke sportclub in Zeist proeflessen kunnen nemen. Schoolzwemmen is naast sportief ook belangrijk voor de veiligheid van kinderen, de gemeente moet hiervoor zorg dragen.

Bouwen langs de snelwegen (A28 en A12) moet op veilige afstand hiervan. De overlast door de A28 moet worden verminderd door een maximumsnelheid van 80km/u tussen Rijnsweerd/De Bilt en Soesterberg. Dit zal het leefklimaat van grote delen van Zeist ten goede komen. Daarnaast moet de luchtkwaliteit niet berekend worden maar gewoon volgens genormeerde metingen ter plekke worden bepaald.

Kansen voor zorg dichtbij

Een openbaar dienstencentrum in elke wijk van Zeist is de keuze van de SP. De bewoners kunnen in hun eigen buurt terecht voor maatschappelijke, lichamelijke en psychische begeleiding. In zo'n centrum is plaats voor een huisarts, apotheek, maatschappelijk werk, psychiatrisch verpleegkundige, logopedist, fysiotherapeut, thuiszorgorganisatie, rechtshulp, verloskundige, consultatiebureau enzovoort.
Het dienstencentrum kan tevens ruimte bieden voor het geven van cursussen en fungeren als ontmoetingsplek voor de wijkbewoners. Als in de wijk een Brede School is, moet worden samengewerkt zodat de buurtfunctie wordt versterkt.

Nu de overheid allerlei zorgtaken, zoals delen van de AWBZ en de jeugdzorg afschuift op de gemeente moet de gemeente deze verantwoordelijkheid ook nemen. Dat wil zeggen dat de zorg voor mensen niet zomaar doorgeschoven wordt naar de mensen onder het mom van eigen kracht. De gemeente moet het zo organiseren dat iedereen voor goede zorg in aanmerking komt, ook als je eigen netwerk niet zo groot is. Deze zorg moet door professionals worden geleverd en niet door mensen met een bijstandsuitkering die dit als verplichte arbeid moeten doen.

De thuiszorg moet dicht bij de mensen staan. Een initiatief vanuit de mensen zelf, zoals bij Austerlitz Zorgt, is daarbij de beste weg en kan een aanbesteding voorkomen. De gemeente moet bij een eventuele aanbesteding inzetten op de kwaliteit van de thuiszorg. De kwaliteitscriteria berusten dan ook op onderzoek naar de wensen van diegene, die de voorzieningen en thuiszorg nodig hebben.

Over de kwaliteit van de geboden diensten en voorzieningen legt de gemeente
ieder jaar verantwoording af, zij doet dat in samenspraak en op advies van de WMO-raad en het GPPZ (Gehandicapten en Patiënten Platform Zeist). Op deze manier hecht de gemeente mede waarde aan de inbreng van de gebruikers van de zorg.

 

Verder naar Milieu

U bent hier