h

Centrumvisie gemeente Zeist

8 maart 2015

Centrumvisie gemeente Zeist

Op 3 maart is de beslissing gevallen over de centrumvisie van Zeist. Hiermee moeten we een bruisend winkelgebied krijgen. In tegenstelling tot het college is de SP van mening dat de hele Slotlaan een kern is van het winkelgebied in het centrum. Belcour, het Emmaplein, kun je niet links laten liggen. En zorgen dat er minder leegstand komt en dat het weer leuk wordt moet de inzet van de gemeente, de inwoners en de ondernemers zijn.

De ondernemers van de slotlaan hebben al goede plannen, de SP is van mening dat zij bij de gehele verbetering moeten worden betrokken. Er is nu zo'n 4 miljoen beschikbaar. Dat zou ook genoeg moeten zijn vanuit gemeenschapsgeld, ook de verhuurders van bijvoorbeeld Belcour mogen wel een duit in het zakje doen.

De SP heeft in de raadsvergadering niet ingestemd met de alternatieve verkeersoplossing. Daarbij zou het tunnetje bij de bibliotheek worden afgebroken. Via die route zouden dan nu de lijnbussen gaan rijden, als alternatief voor de route via de Antonlaan - Korte Weeshuislaan - Slotlaan. Dit kan niet een betere en veiligere route zijn. Ook wordt hierdoor de route van auto's van Antonlaan naar Hogeweg volledig geblokkeerd, deze auto's gaan dan bijvoorbeeld via het Wilhelminapark rijden. De SP kiest er voor om de huidige busroutes in stand te houden. Omdat dan ook de sloop van het tunnetje niet nodig is, besparen we daarmee veel geld. Dit geld kan dan echt worden ingezet voor verbetering van het centrum.

In een aantal moties werden nog extra verzoeken aan het college gedaan. Bijvoorbeeld dat er nog eens goed gekeken wordt naar de situatie bij de Korte Steynlaan. Wel of geen auto's over het busstation: dat moet na berekeningen een beslissing van de raad worden. Net als dat een snelle aanpak voor leegstandbeleid ook voor de zomer naar de raad moet komen. Een voorstel van de collegepartijen is gelukkig op het laatste moment weer ingetrokken. Nadat er in een motie beslist was dat de hele Slotlaan aangepakt mocht worden werd er door deze partijen gevraagd om toch de mogelijkheid open te houden voor busverkeer in twee richtingen. SP-fractievoorzitter Pieter Wout Duquesnoy: "Dat is van de zotte. Eerst beslissen dat de Slotlaan een vriendelijke, autoluwe uitstraling moet krijgen en dan toch alles mogelijk maken om de weg breed te houden voor twee-richtingen busvervoer. Ten koste van de stoepen en ruimtes voor ondernemers en winkelend publiek".

Een belangrijk voorstel was het om lokale, sociale bedrijven (bijvoorbeeld Werkartaal) te betrekken bij de verbeteringen in het centrum. Dit voorstel sluit, wat de SP betreft, heel goed aan bij de SP-motie van preferred suppliership: daarbij werd het college verzocht om opdrachten voor werkzaamheden in Zeist vooral te laten uitvoeren door bijvoorbeeld onze eigen sociale werkvoorziening. Dat dit voorstel van jaren terug nu verder wordt uitgebouwd, daar is de SP alleen maar heel gelukkig mee.

U bent hier